Farveværktøj

Indret med farver

Farveværktøj

 "60-30-10" - Et værktøj til farveharmoni 

Mange går med drømme om at indrette hjemmet med farver. For nogle kan det virke lidt uoverskueligt, at få valgt farver til hjemmet og derfor ender mange med hvide vægge. Hos Dyrup elsker vi farver og vi vil gerne guide dig på vej i dine boligdrømme.

Derfor har vi udviklet et farvesystem, som du kan anvende som værktøj, når du skal indrette din bolig med farver. Farvesystemet hjælper dig med at skabe farveharmoni i din indretning - ligegyldigt hvilke og hvor mange farver du ønsker at omgive dig med. I al sin enkelhed er farvesystemet en vejledning i procentvis vægtningen af brugen af forskellige farver. Farvesystemet er udviklet efter et princip vi kalder "60-30-10".

Farveværktøjet tager udgangspunkt i vores store Voice of Color vifte.  I al sin enkelthed går det ud på, at udvælge 3 farver og vægte dem efter 60-30-10 %, så der opstår en harmoni mellem farverne. Det kalder vi 60-30-10 princippet. 

Alt efter hvor farverigt et udtryk du ønsker, kan du udvælge farver på kryds og tværs i viften med forskellige styrker eller med samme nuancer. Lige meget hvilken stil du ønsker, så kan du med farveviften tilpasse dine farvevalg udfra "60-30-10" princippet og derved opnå harmoni og balance i din indretning.

Kreativt og vovet udtryk


Til et farverigt, men stadig harmonisk udtryk, kan du frit vælge tre farver på kryds og tværs i farveviften. De kan have forskellige farver og styrker. Styrken ses på slutnummeret i farvekoden efter bindestregen fx Talavera PPG1018-5, Wave Of Mystery PPG1148-7 og Gingercake PPG1069-7. På de tre farvesammensætnings eksempler kan du se, hvordan udtrykket med de 3 farver ændrer karakter alt efter hvilken farve der fylder mest - altså fordelingen på henholdsvis 60%, 30% og 10%. De samme tre farver kan med andre ord både spænde fra et mørkt udtryk til et helt lyst udtryk. 

Farverigt og afbalanceret farvevalg

 

Til et afbalanceret og knapt så vovet udtryk, kan du også frit vælge farver på tværs i viften. Men til dette udtryk skal du gå efter farver med samme styrke i farven - altså farvekodens slutnummer PPG1094-3. Så er du sikker på, at farverne harmonerer og ingen af farverne vil "larme mere" end de andre og du får dermed et afbalanceret udtryk.

Afdæmpet og klassisk indretning


Til den mere afdæmpede og klassiske indretning kan du med fordel  vælge dine tre farver fra samme faneblad i farveviften. Det giver et roligt udtryk idet farverne er tone i tone. Vælg farver fra toppen af viften til 60% og ned for et lyst udtryk eller fra bunden og op for et mørkere udtryk. Som du ser på farveeksemplerne så ændrer udtrykket sig, alt efter hvilken farve du vælger til henholdsvis 60%, 30% og 10%.

Hold fokus på helheden i rummet

Når nu anvender "60-30-10" princippet, skal du først kigge på rummet som helhed og alle dets forskellige elementer. Måske er der former, vægge eller andet der med fordel kan fremhæves med en farve. Det er vigtigt der er harmoni mellem rummets vægge, møbler og accesories. Når du vælger farver ud fra "60-30-10" princippet, så er du sikret en balance i rummets udtryk og det kan måske samtidig inspirere dig til, at være lidt mere modig med dine farvevalg.

Start med at vælge de farver du gerne vil bruge i rummet. Sæt stemningen ved at fylde 60% af rummet med din primære farve. Tilføj derefter 30% med en sekundær farve, og giv de sidste 10% en accentfarve, som står i kontrast til de to forgående farver. 

På billedet nedenfor ser du en kreativ indretning, hvor man med maling skaber liv i et hvidt køkken med 3 forskellige farver, uden at der opstår kaos og disharmoni. Den lyserøde lille væg mellem køkkenbordet og døren giver et særpræg i rummet og et flot modspil til de to grønne nuancer. De tre farver er udvalgt på kryds og tværs i farveviften og med forskellige styrker - det ses på det sidste tal i farvekoden. 

Går du efter et mere afbalanceret og knapt så vovet udtryk, kan du frit vælge farver i viften, men så bør du vælge farver med samme slutnummer i farvekoden - på den måde sikrer du, at der er ikke er nogen af farverne der stikker af og støjer mere end de to andre farver. 

Drømmer du om et mere klassisk look er det en god idé, at vælge de tre farver fra samme side i farveviften.  

Husk farven på dit indbo

"60-30-10" princippet gælder ikke kun malede vægge, men også dine møbler og dit tilbehør i rummene - dvs. møbler, puder, tæpper, vaser og andet er alt sammen med til at forme det samlede udtryk i rummet. Har dit indbo ikke lige de rigtige farver, så kan møbler males - læs her hvordan du maler dine møbler. 

Nedenfor kan du se hvordan de samme tre farver tager sig forskellige ud, alt efter hvilken farve der vælges som primærfarve - altså de 60%. Den tyrkise vægfarve udgør 60%, den lyselilla sofa udgør 30% og tæppet i beige således de sidste 10% - Ændrer du på fordelingen af de samme tre farver, får du et helt andet udtryk. De samme farver kan altså give helt forskellige udtryk afhængig af vægtningen. 

Når det kommer til farvevalg, så er "60-30-10" princippet et godt værktøj som kan guide dig på rette vej. Brug "60-30-10" fra toppen af viften og ned for et lyst udtryk og fra bunden af viften og op for et mørkere udtryk. 

Find inspiration til hvordan du kan arbejde med flere farver her

Til dig der elsker farver

Til dig der elsker farver

Du kan altid få råd og vejledning hos din lokale Dyrup forhandler - Her kan du også købe vores store farvevifte, der indeholder mere end 2.000 flotte farver. Den er ideel til dig, der elsker at indrette og omgive dig med farver i din bolig.

Farveviften kan også købes online hos  BILKA10-4, FOG eller hos XL-BYG.