Maleguide

Vægge

Maleguide

Sådan maler du vægge

Trænger dine vægge derhjemme til at blive frisket op? Så kan du overveje, om du skal i gang med at svinge malerrullen. Når du maler dine vægge, kommer dit hjem hurtigt til at se flottere ud – uanset om du vælger den samme farve eller en ny farve. Den lyse vægfarve nedenfor hedder Talavera og den mørkegrønne hedder Wave Of Mystery - den samme farve er også brugt på vægreolen, brudt med en enkelt låge malet i kontrastfarven Gingercake. Se flere trendfarver her.

Her på siden kan du læse alt, du har brug for at vide om maling af vægge. Når du gør forarbejdet ordentligt, ender du med et flottere resultat, som du kan nyde i mange år.

Inden du går igang

Inden du går i gang med maling af din væg, er det vigtigt, at du sørger for, at væggen er klar til at blive malet. Før du kan begynde dit malearbejde, bør du rengøre, spartle og evt. grunde din væg hvis den ikke har været malet før.

1. Afrensning og rengøring

 

Start med at fjerne alt løst tapet, puds og maling med en bred spartel og vask herefter væggen med DYRUP Grundrens hvis den er snavset. Når væggen er bæredygtig og tør, kan du gå videre til spartling, hvis der er huller fra søm og skruer o.l.  

  

2. Raparation af huller og ujævnheder

  

Hvordan du skal spartle din væg, afhænger af væggen. Hvis der kun er enkelte skruehuller, kan du nøjes med at pletspartle. Der er forskellige metoder til at spartle huller, alt efter og dine vægge er helt glatte eller strukturerede som fx savssmuldstapet eller glasvæv. Se hvordan du lapper huller i væggen her. Er din væg der imod meget ujævn, kan det være en god idé, at fuldspartle inden maling af væggen. Vi anbefaler, at du bruger DYRUP Rullespartel, som er nemmere at arbejde med end andre typer spartelmasse - se her, hvordan du fuldspartler.  

  

3. Slibning af vægge 

  

Når spartelmassen er tør, skal væggen slibes let så den fremstår jævn og glat. Fjern slibestøv med en blød kost eller en klud inde du begynder at male. 

4. Fugning langs vægge

Inden du begynder at male dine vægge er det en god idé at fuge med en akrylfuge langs paneler, karme og hvis nødvendigt langs loftet. Se her hvordan du fuger. Når fugerne er tørre er du klar til at grunde din væg, så malingen hæfter ordentligt.

  

5. Afdæk med malertape

  

Et godt forarbejdet giver dig et flot resultat. Inden du går i gang med maling af din væg, skal du dække kanterne af med malertape. Det er også en god idé at beskytte dit gulv evt. med en filtdug, der kan flyttes rundt i takt med malerarbejdet eller afdækningspap.
 

6. Maling af væg

  

Når du har sat malertape op, er du klar til at male. Inden du påfører slutmalingen, kan det være nødvendigt at grunde væggen. Er dine vægge tidligere malet, behøver du som udgangspunkt ikke at grunde før du maler dine vægge, med mindre der er genstridige vandskjolder, nikotin eller andet, der kan give gennemslag på væggen. Er det tilfældet, bør du anvende en spærregrunder eller en spærrende vægmaling. Vælg en pudsgrunder, hvis du har en fuldspartlet væg og en vævgrunder til vægge med nyopsat ugrundet filt.  

Rør grundigt i malingen inden du går i gang, så farven er ensartet. Start med maling af væggens kanter med en lille pensel. Du kan eventuelt bruge en glatrulle til at fjerne penselstrøgene i malingen.
 
Herefter kan du gå i gang med maling af væggen med en malerrulle. Hvis din malerrulle er ny, anbefaler vi, at du affnugger den på et stykke malertape først - se her hvordan.
 
Når du maler din væg, opnår du det flotteste resultat, når du maler vådt i vådt. Som hovedregel skal din væg have to lag maling. Nogle farver kan dog godt kræve et tredje lag maling.

Vælg den rigtige maling til din væg

Ved maling af væg, er det vigtigt, at du vælger den rigtige vægmaling. I vores sortiment finder du kvalitetsmaling til alle hjemmets rum. Når du vælger miljømærket vægmaling er du sikret et produkt med en rigtig god dækkeevne og rækkeevne samt en miljøbevidst produktion og emballage.  Hvis du skal male i køkken eller bad, skal du vælge en vådrumsmaling til din væg. Ved maling af væg i gangarealer eller på børneværelser bør du vælge en slidstærk og rengøringsvenlig maling som fx Dyrup Mat og Vaskbar
 
Udover at du naturligvis skal vælge den rigtige maling og glansgrad til din væg, skal du også vælge hvilken farve, din væg skal males i. Vores maling kan tones i alverdens farver. Find inspiration i vores farvekort, eller prøv Dyrup Farvevælger, der giver dig et indblik i det færdige resultat.

Hvis du har spørgsmål til hvilken vægmaling du skal vælge eller er i tvivl om vægfarven, anbefaler vi, at du kontakter din lokale Dyrup-forhandler. Her kan du få råd og vejledning til alt inden for maling af vægge samt se Dyrup farveviften med mere end 2000 farver. Vi anbefaler altid, at du vælger din endelige vægfarve ud fra fysiske farveprøver, idet online farver kan afvige lidt fra de reelle farver, afhængigt af dine skærindstillinger m.m.

DYRUP ekspertråd til maling af vægge

Brug det rigtige værktøj
Ved maling af vægge kan du med fordel anvende et skaft til din malerrulle, det skåner ryggen. Ligeledes letter det arbejdet hvis du bruger en malerspand istedet for en malebakke, hvis du skal male større rum. Placer en pose i passende størrelse i malerspanden og fastgør den med malertape hele vejen rundt i kanten, så slipper du efterfølgende for besværlig rengøring.

Brug en "pause-pose"
Ved kortere pauser i malearbejdet er der ingen grund til at rense pensler og ruller. Put blot værktøjet i en tætsluttende plastikpose, så kan det sagtens ”holde sig” - faktisk helt op til et par dage.

Grundig omrøring 
Har du fået blandet en farve hos forhandleren, er det vigtigt, at du rører omhyggeligt rundt i bøtten inden brug, så farvepigmenterne fordeles helt i malingen.