Maleguide

Facade

Maleguide

Sådan maler du facade

Noget af det, der kan ændre et hus’ udtryk er dets farve. Måske har du spurgt dig selv, hvordan du skal male din facade. Selvom maling af facaden på dit hus er et stort projekt, behøver det ikke være svært. Hvis du gør dit forarbejde ordentligt og bruger en facademaling af høj kvalitet, vil du opnå et pænt og holdbart resultat, som du kan glæde dig over i mange år. Går du og leger med idéen om maling af facaden på dit hus, så læs videre her, hvor du både kan finde inspiration til husfarver og konkrete råd til, hvordan du maler facaden på dit hus. 
 

Det kan måske virke som et uoverkommeligt stort projekt at kaste sig ud i, men det behøver det ikke at være. Det er dog vigtig, at du forbereder dig godt, inden maling af din facade, så du ender med et godt resultat, der holder længe. Nedenfor guider vi dig igennem processen trin for trin. Hvis du har spørgsmål, anbefaler vi, at du kontakter din lokale DYRUP-forhandler.

Klargøring af facade inden maling

For at opnå et godt resultat, du bliver glad for i mange år, er det vigtigt, du forbereder dig grundigt inden maling af din facade. Det gør du blandt andet ved at sikre dig, at din facade er sund og bæredygtigt. Det betyder, at der ikke må være fugt i din facade, ligesom du skal sikre dig, at den ikke skaller.

 

1. Fjern skidt og snavs

 

Inden du går i gang med at male din facade, skal du klargøre den ved at vaske den ned med Tag- og Murrens for at fjerne eventuel snavs og belægninger.

 

2. Reparer revner og huller

 

Når facaden er ren og tør skal eventuelle revner og huller i facaden repareres, ligesom løs puds skal fjernes. Slutteligt skal du dække godt af ved vinduer, døre, trapper og fliser. Nu er du klar til maling af din facade.

 

3. Grund før du maler

 

Når eventuelle reparationer er tørre og slebet jævne med overfalden, så er du klar til at male. Afhængigt af hvilken overflade din facade har og om facaden har været malet før, så anbefaler vi dig, at forhøre dig hos din din lokale Dyrup-forhandler om du skal anvende en speciel grunder inden du maler endeligt med facademaling. Nogle gange kan det være nok at fortynde det første lag facademaling med 10% vand.

 

4. Påfør facademalingen

 

Facademalingen påføres minimum i to lag. Læs på bagsideetiketten hvor lang tørretiden er før du kan male anden gang. Start omkring vinduer og døre evt. med en pensel og evt. brug en mindre rulle på de mindre flader og en almindelig stor malerulle på de større flader. Til maling af facade bør du anvende en langhåret malerrulle med en luv på ca. 18-22 mm.
 
Når du har malet facaden anden gang er det tid til at male soklen på huset. 

Sæson for maling af facade

Men hvornår er maling af facade en god idé? Som tommelfingerregel kan du male din facade fra maj til september, hvis de rette vejrforhold er tilstede. Ved maling af facade skal det have været 10 grader eller derover i et stykke tid. Derudover skal det være tørvejr, så din facade ikke er fugtig. Sidst, men ikke mindst, opnår du det flotteste resultat, hvis du ikke maler i direkte sollys.
 
I videoen ovenfor og brochuren nedenfor kan du se de trin, du skal igennem, ved maling af facaden på dit hus.


 

Hvilken maling skal du vælge?

Uanset om du maler inde eller ude, er det vigtigt altid at bruge en maling, der er egnet til projektet. Når du skal male din facade, skal du derfor bruge en facademaling, der passer til det materiale, dit hus er bygget i. I facadebrochuren kan du læse mere om de forskellige facademalinger.

Ved maling af facade er det vigtigt, at du vælger en facademaling, der passer til det materiale, du skal male på. Hos din lokale Dyrup-forhandler kan du vælge mellem kvalitetsmaling til mange forskellige typer af facade. 
I vores sortiment finder du facademaling, der kan hæfte på mange forskellige materialer, heriblandt puds, beton, vandskuring, kalksandsten, PVC, zink, galvaniseret jern og træ.

Har du et træhus eller bare træværk på husets gavle og udhæng? Så skal du have fat i en god træbeskyttelse, når du skal male facaden, så dit træværk kan holde sig sundt og stærkt i mange år. Fremgangsmåden, når du skal male et træhus, minder meget om fremgangsmåden, når du skal male facaden på et hus i et andet materiale. Der er dog også forskelle. I filmen nedenfor kan du se hvilke trin, du skal igennem ved maling af facaden på dit træhus. Find maling til dit træhus på gori.dk

Inspiration til husfarver

Når du har taget beslutningen om maling af facaden på dit hus, står du over for det næste store valg. Nemlig hvilken farve, du skal vælge. Mulighederne er mange, og det kan være svært at vælge. Skal du gå med en klassisk hvid eller grå, eller tør du springe ud i noget mere farvestrålende? I facadebrochuren kan du se et udsnit af farver vi anbefaler til maling af  facade. Men der er naturligvis mange flere facadefarver at vælge i mellem. Klik  her og se et overblik over alle dine valgmuligheder til udendørs farver. Husk også farven til soklen på huset. Sokkelmaling kan også fås i flere farver. Mange vælger at male soklen i en kontrastfarve til det øvrige murværk.

I overvejelsesfasen kan det være en god idé at finde inspiration, når du går tur i villakvarterer eller ved at søge på nettet. Synes du alle de gule huse er fine? Er du mest til de huse, der skiller sig mere ud? Du kan også gå en tur i en gammel bydel i en større by og lade dig inspirere af de mange forskellige farver de ældre bygningers facader typisk er malet i.


 

DYRUP ekspertråd til maling af facader

Brug udendørs malertape
Husk at bruge en UV-bestandig malertape som ikke brænder fast på vinduer og dørkarme når solen skinner på tapen. Udendørs malertape er som regel blå. Den fås i flere bredder.  
 
Fugt før du spartler
Når du skal reparere revner i facaden er det en god idé at fugte revnen med rent vand på en pensel, inden du påfører spartlemassen. På den måde hæfter spartlen bedre.

Brug forlængerskaft
Når du skal male de store flader på facaden er det en godt idé at bruge et forlængerskaft til din malerrulle. Det skåner ryggen og du kommer hutigere i mål med projektet.