Guide til maling af facade

Facademaling

Guide til maling af facade

Sådan maler du facade

Noget af det, der kan ændre et hus’ udtryk er dets farve. Måske har du spurgt dig selv, hvordan du kommer i gang med at male din facade. Selvom maling af facaden på dit hus er et stort projekt, behøver det ikke være svært og uoverkommeligt. Hvis du gør dit forarbejde ordentligt og bruger en facademaling af høj kvalitet, vil du opnå et pænt og holdbart resultat, som du kan glæde dig over i mange år. Går du og leger med idéen om maling af facaden på dit hus, så læs videre her, hvor du både kan finde inspiration til husfarver og konkrete råd til, hvordan du maler facaden på dit hus. 
 

Klargøring af facade inden maling

Det kan måske virke som et uoverkommeligt stort projekt at kaste sig ud i, men det behøver det ikke at være. Det er dog vigtigt, at du forbereder dig godt, inden maling af din facade, så du ender med et godt resultat, der holder længe.

For at opnå et godt resultat, du bliver glad for i mange år, bør du blandt andet sikre dig, at facaden er sund og bæredygtig. Det betyder, at der ikke må være fugt i facaden, ligesom du skal sikre dig, at den ikke skaller. Nedenfor guider vi dig igennem processen trin for trin. Hvis du har spørgsmål, anbefaler vi, at du kontakter din lokale DYRUP-forhandler.

Ved at dele maling af facaden op i trin bliver det store husprojekt mere overskueligt at gå i gang med. Med de fire trin i processen kan du planlægge din tid optimalt og hermed sikre et grundigt arbejde af hvert trin.

 

1. Fjern skidt og snavs

 

Inden du går i gang med at male din facade, skal du klargøre den ved at vaske den ned med Facade- og Tagrens for at fjerne eventuelt snavs og belægninger.

 

2. Reparer revner og huller

 

Når facaden er ren og tør skal eventuelle revner og huller i facaden repareres, ligesom løs puds skal fjernes. Slutteligt skal du dække godt af ved vinduer, døre, trapper og fliser. Nu er du klar til maling af din facade.

 

3. Grund før du maler

 

Når eventuelle reparationer er tørre og slebet jævne med overfalden, så er du klar til at male. Hvilken grunder, du skal vælge, ahænger af, hvilken overflade din facade har, og om facaden har været malet før. Vi anbefaler derfor, at du forhører dig hos din lokale Dyrup-forhandler, om du skal anvende en speciel grunder, inden du maler endeligt med facademaling. Nogle gange kan det være nok at fortynde det første lag facademaling med 10% vand.

 

4. Påfør facademalingen

 

Facademaling påføres minimum i to lag. Læs på bagsideetiketten hvor lang tørretiden er før du kan male anden gang. Start omkring vinduer og døre evt. med en pensel og brug evt. en mindre rulle på de mindre flader. På de større falder kan du bruge en almindelig stor malerulle. Til maling af facade bør du anvende en langhåret malerrulle med en luv på ca. 18-22 mm.
 
Når du har malet facaden anden gang er det tid til at male soklen på huset. 

Sæson for maling af facade

Da maling af facade er et større projekt, er det godt at vide, i hvilken sæson det er bedst, at begynde projektet. Som tommelfingerregel kan du male din facade fra maj til september, hvis de rette vejrforhold er til stede. Ved maling af facade skal det have været 10 grader eller derover i et stykke tid. Derudover skal det være tørvejr, så din facade ikke er fugtig. Sidst, men ikke mindst, opnår du det flotteste resultat, hvis du ikke maler i direkte sollys.
 
I videoen ovenfor og brochuren nedenfor kan du se de trin, du skal igennem ved maling af facaden på dit hus.


 

Hvilken maling skal du vælge?

Uanset om du maler inde eller ude, er det vigtigt altid at bruge en maling, der er egnet til projektet. Når du skal male din facade, skal du derfor bruge en facademaling, der passer til det materiale, dit hus er bygget i. Hos din lokale Dyrup-forhandler kan du vælge mellem kvalitetsmaling til mange forskellige typer af facade.

facadebrochuren kan du læse mere om de forskellige facademalinger.

Med et stort sortiment finder du facademaling, der kan hæfte på mange forskellige materialer, heriblandt puds, beton, vandskuring, kalksandsten, PVC, zink, galvaniseret jern og træ.

Har du et træhus eller bare træværk på husets gavle og udhæng? Så er det vigtigt med en god træbeskyttelse, når du skal male facaden. Med en god træbeskyttelse sikrer du, at dit træværk kan holde sig sundt og stærkt i mange år. Fremgangsmåden, når du skal male et træhus, minder meget om fremgangsmåden, når du skal male facaden på et hus i et andet materiale. Der er dog også nogle forskelle. I filmen nedenfor kan du se hvilke trin, du skal igennem ved maling af facaden på dit træhus. Du kan læse mere om maling af træfacade, og finde maling til dit træhus på gori.dk.

Inspiration til husfarver

Når du har taget beslutningen om maling af facaden på dit hus, står du over for det næste store valg. Nemlig hvilken farve facademaling, du skal vælge. Mulighederne er mange, og det kan være svært at vælge. Skal du gå med en klassisk hvid eller grå, eller tør du springe ud i noget mere farvestrålende? I facadebrochuren kan du se et udsnit af de farver, vi anbefaler til maling af facade. Men der er naturligvis mange flere facadefarver at vælge i mellem. Klik her og se et overblik over alle dine valgmuligheder til udendørsfarver. Husk også farven til soklen på huset. Ligesom facademaling findes sokkelmaling også i flere forskellige farver. Mange vælger at male soklen i en kontrastfarve til det øvrige murværk.

I overvejelsesfasen kan det være en god idé at finde inspiration, når du går tur i villakvarterer eller ved at søge på nettet. Synes du, at alle de gule huse er fine? Eller er du mest til de huse, der skiller sig mere ud? Du kan også gå en tur i en gammel bydel i en større by og lade dig inspirere af de mange forskellige farver, som de ældre bygningers facader typisk er malet i.

I Dyrups Farvevælger kan du teste forskellige farveideer af på dit eget uploadet billede af din facade. Når du har uploadet billedet af dit hus’ facade, krydser du blot de farver af, du ønsker at bruge, hvorefter du med en farvepensel maler valgte flader. Husk, at digitale farver kun kan betragtes som vejledende, idet faktorer som skærmindstillinger og lysforhold kan påvirke, hvordan farven opleves. Vi anbefaler derfor, at du altid ser vores farver hos en forhandler, inden du tager din endelige beslutning.

DYRUP ekspertråd til maling af facader

Brug udendørs malertape

Husk at bruge en UV-bestandig malertape som ikke brænder fast på vinduer og dørkarme når solen skinner på tapen. Malertape, der kan bruges udendørs, er som regel blå. Den fås i flere forskellige bredder.  

Fugt før du spartler

Når du skal reparere revner i facaden, er det en god idé at fugte revnen med rent vand på en pensel, inden du påfører spartlemassen. På den måde hæfter spartlen bedre.

Brug forlængerskaft

Når du skal male de store flader på facaden, er det en god idé at bruge et forlængerskaft til din malerrulle. Det skåner ryggen, og du kommer hurtigere i mål med projektet.