Guide til maling og lakering af gulve

Gulve

Guide til maling og lakering af gulve

Sådan maler og lakerer du dine gulve

Maling eller lakering af hjemmets gulve er en nem måde at give et stort løft til boligen. Hvad enten der er tale om opfriskning med et nyt lag lak, eller om man skifter farven på gulvet ved at male det, så giver et nymalet gulv stor forandring.

Hvis man har nogle gulve, der er lidt trætte at se på, kan maling også være et godt og billigere alternativ til at skifte gulvet ud. Med en gang maling kan man skjule en gammel kedelig gulvoverflade og gulvet kan blive så godt som nyt.

Her på siden guider vi dig igennem, både hvordan du maler og du lakerer dit gul – og vidste du at man, ligesom når man maler, kan lakere sit gulv i alverdens farver?

Alt efter hvad dine gulve er lavet er, så er der forskellige fremgangsmåder, når du skal male eller lakere dine gulve. Herunder gennemgår vi, hvordan du maler henholdsvis et trægulv og et betongulv, samt hvordan du selv kan lakere dit trægulv.
 

Trægulve - Maling og lakering


Ligegyldig om du skal lakere eller male dine trægulve, så kræver det samme forarbejde. Ligesom med alt andet malearbejde, er forarbejdet altid vigtigt, hvis du vil opnå et smukt og langtidsholdbart resultat.

Forarbejdet
For at opnå det bedste slutresultat skal gulvet være rent, tørt, fast og uden løst materiale, inden du går i gang.
 

1.    Afrensning og rengøring af gulvet


Gulvet støvsuges grundigt og afvaskes for snavs og fedt med Dyrup Grundrens. Voks, polish og/eller fernis maskinafslibes til rent træ. På tidligere behandlede gulve skal kalk og sæberester fjernes med en blanding af eddikesyre 32% fortyndet med vand i forholdet 1:3. Der afsluttes med aftørring med rent vand.
 

2.    Slibning af gulvet


Når gulvet er tørt, skal overfladen slibes mat med sandpapir korn 120-180 i træets længderetning, for at opnå en god vedhæftning og et ensartet resultat. Brug evt. en rystepudser eller rondelsliber (Woodboy).
 

3.    Støvsug omhyggeligt alt slibestøv væk fra gulvet og tør efter med en opvredet klud.


OBS!  Hvis du skal lakere dit gulv og den eksisterende lak er gennemslidt, så er det vigtigt at alt lak maskinafslibes, indtil du har en ensartet træoverflade. Husk at mørke områder ved fx indgangspartier kræver ekstra grundig slibning.

Maling af trægulve

 

Når forarbejdet er færdigt og gulvet er rent og tørt, er du klar til at gå videre.

Som udgangspunkt er grunding ikke nødvendigt, før du maler dit trægulv. Du kan evt. fortynde din vandbaserede gulvmaling med 10% vand til første lag.

Hvis der er risiko for gennemslag fra træet eller andre misfarvninger og skjolder, er det en god idé at grunde med Dyrup Spærregrunder. Start med at afdække fodpaneler mv med malertape og påfør grunderen langs kanterne med pensel. Påfør derefter et til to lag grunder med malerrulle for at undgå gennemslag og opnå et ensartet resultat. Der gives ingen garanti for gennemslag fra harpiks og knaster.

Er der huller og revner, spartles disse ud med træfiller inden grundingen og slibes, når de er tørre.

Så er du klar til at male! Hvis paneler ol ikke allerede er afdækket med malertape, skal du starte med det. Derefter kan du begynde med at male alle kanterne på gulvet i rummet.

Påfør derefter to til tre lag Dyrup Gulvmaling eller Dyrup Træ og Metal Ekstra Stærk – afhængig af den påkrævede slidstyrke – med en gulvrulle. Malingen påføres i træets længderetning. Når det første lag er tørt, mellemslibes med sandpapir (korn 150-180) i træets længderetning. Slibestøv støvsuges væk og gulvet tørres efterfølgende med en hårdt opvredet klud. Når gulvet er tørt, påføres andet lag maling i træets længderetning. 

Der kan gå op til 4 uger, før gulvet er gennemhærdet. Tag derfor ekstra hensyn til det nymalede gulv i denne periode.

I videoen nedenfor kan du se gennemførelsen af de forskellige trin i processen, når du maler trægulve.
 

Lakering af trægulve


Når du er færdig med forarbejdet, som er beskrevet øverst i artiklen, er du klar til at lakere til dit gulv.
Afdæk evt. fodpaneler mv. med malertape og lakér kanter med egnet pensel.

Påfør derefter to til tre lag Dyrup Gulvlak med malerrulle. Lakken påføres i træets længderetning. Når det første lag er tørt, mellemslibes med sandpapir (korn 150-180) i træets længderetning. Slibestøv støvsuges væk og gulvet tørres efterfølgende med en hårdt opvredet klud. Når gulvet er tørt, påføres andet lag lak. For at opnå optimal slidstyrke anbefales et tredje lag. 

Ønskes en mat overflade, kan ekstra dybde opnås ved at påføre glans 40 i første lag og eventuelt andet lag, og herefter afsluttes med glans 10.

DYRUP ekspertråd til lakering af gulve

Møntprøven inden lakering af gulve


For at teste lakkens vedhæftning på tidligere lakerede gulve, laves et prøvefelt med to lag lak på et ikke synligt sted, f.eks. bag en dør. Lad lakken tørre til næste dag og skrab i overfladen med kanten af en mønt. Lakken skal sidde fast uden at krakelere, og der må ikke være blærer eller bobler. Hvis vedhæftningen er god, og overfladen er pæn og ensartet, så kan hele overfladen lakeres.

Lakering af trægulve med farvet lak


Dyrup Gulvlak kan tones i mange transparente nuancer. For at opnå de klareste farver anbefales det at tone i glans 40. Alt efter hvor kraftig farven ønskes, kan der påføres et eller to lag tonet lak. Der afsluttes altid med to lag klar lak på toppen. 

Bemærk, at tonet lak altid skal påføres med pensel, for at opnå et ensartet udtryk. Den tonede lak påføres vådt i vådt i længderetningen på et til to brædder af gangen.

Betongulve - Maling og lakering


Ligesom ved trægulve er det vigtigt at gøre forarbejdet korrekt for at få et holdbart malet betongulv.
Både nye og gamle betongulve kan males. Nystøbte betongulve skal være helt hvidtørre, før de kan males. Hvis der males med olie/alkyd maling, må der først males efter ca. 6 måneder.

 

Afrensning af betongulve

 

På tidligere behandlede betongulve fjernes løstsiddende materiale til fast bund, og der rengøres med Dyrup Grundrens. Oliepletter fjernes med grundrens. Kalk- og sæbe-rester fjernes med 32% eddikesyre fortyndet 1:3 med vand. Der vaskes efter med rent vand. Blanke overflader skal matslibes.

Nye som gamle ubehandlede betongulve kontrolleres for cementslam ved at skrabe med skruetrækker, spartel eller hobbykniv i overfladen (se foto). Evt. cementslam skal fjernes ved slibning med egnet diamant- eller kopstens- værktøj. Bunden skal derefter være ren, tør, fast og ikke afsmittende.

DYRUP ekspertråd til betongulve

Er betongulvet fugtigt?
 

Test om gulvet er fugtigt ved at tape et stykke plastik på ca. 1m x 1m fast til gulvet. Sørg for at lukke alle kanter godt til med tapen. Hvis der efter 1-3 dage har dannet sig kondens på plastikkens underside eller der er et mørkt skjold på gulvet under plastikken, er gulvet ikke egnet til at blive malet.

Spartling af betongulve

 

Ikke alle gulvspartelmasser er stærke nok til at blive malet på. Et af kravene er, at den skal have en trækstyrke på min. 1,5 mpa. Dette bør fremgå af produktbeskrivelsen på spartelmassen - er du i tvivl, så spørg forhandleren.

Er der behov for reparation af mindre huller eller revner på dit betongulv, kan disse spartles med en 2K Epoxy spartelmasse, som kan købes i de fleste byggemarkeder. Se vejledning på produktet.
 

Grundning af betongulve

 

Som udgangspunkt er grunding ikke nødvendigt, før du maler dit betongulv. Du kan evt. fortynde din gulvmaling med 10-15% til første lag (se info på det valgte produkts produktdatabladet).

Efter 8-12 timer ved stuetemperatur, god udluftning og tilstrækkelig ventilation, vil malingen typisk være så tør, at du kan røre ved den uden at få maling på fingrene. Herefter kan andet lag påføres.
 

Maling af betongulve

 

Vær opmærksom på, at nedenstående er en generel beskrivelse af fremgangsmåden, når du skal male et betongulv. Du bør altid følge brugsanvisningen fra leverandøren af din maling.

Gulvmaling påføres bedst med en bred pensel til kanterne og en god gulvrulle til de store flader. Hæld malingen op i en rullespand og mal med rullen påsat forlængerskaft, det giver den bedste arbejdsstilling.

Start med at male et lille stykke af kanten og rul så maling på fladen. Der skal tilstræk¬keligt med maling på, for at den kan flyde pænt sammen. Fordel malingen med rolige bevægelser, så der ikke piskes luftbobler ind i den.

Efter 24 timer er gulvet tørt, og efter en uge er det gennemhærdet. Er der koldt i rummet, eller er luftfugtigheden høj, kan tørre- og hærdetiden dog være forlænget.  

 

Her bør du anvende alkydmaling


Dyrup Alkyd Gulvmaling giver en slidstærk overflade, og kan være det rigtige valg, hvis gulvet belastes med mere end almindelig gangtrafik, f.eks. i et bryggers og i et badeværelse, hvor der kan være risiko for vandbelastning.

Man skal dog være opmærksom på, at alkyd-gulvmaling afgiver terpentindampe, som ikke er sunde. Afdampningen kan vare over 3-4 uger, hvis der ikke udluftes tilstrækkeligt.

Husk altid at anvende maske med egnet kulfilter, når du maler med alkydmaling! 

Anvendelsesområder for Dyrup Alkyd gulvmaling:

  • Indendørs som bryggers, kældere, værksteds- og garagegulve. 
  • Udendørs som f.eks. altangulve eller trapper. 

Alkyd gulvmaling er ikke egnet til overflader, som udsættes for opstigende grundfugt.

 

Maling af garagegulv

 

Her er det afgørende, at du anvender en maling, som kan tåle bildækkenes blødgørings¬midler. Ellers vil du opleve, at malingen trækkes af de steder, hvor bilen har stået i en periode. Til disse områder anbefales Dyrup Alkyd gulvmaling. Brug aldrig acryl-gulvmaling!

 

Vælg den rigtige gulvlak eller gulvmaling


Når gulvet skal males eller lakeres, er det vigtigt, at du vælger det rigtige produkt. Herunder kan du få et overbliv hvilke malinger og lakker, vi anbefaler til forskellige gulvtyper. Hvis du har brug for yderligere vejledning, anbefaler vi, at du kontakter din lokale Dyrup-forhandler. Her kan du få råd og vejledning til alt inden for maling og lakering af gulve.

Træ- eller beton gulve med let slid 

 

Til træ- eller betongulve med let slid anbefales Dyrup Gulvmaling Ekstra Dækkende i glans 50. 
Den giver en flot halvblank, slidstærk og rengøringsvenlig overflade, og produktet kan tones i lyse farver.
 

Trapper af træ eller beton

 

Til træ- og betontrapper anbefales Dyrup Træ & Metal Ekstra Stærk i glans 30
Den flyder utroligt flot sammen og giver gulvet en ekstra slidstærk og hård overflade, som er nem at holde. Malingen kan tones i tusindvis af farver.
 

Træ- eller beton gulve med mere slid 

 

Til træ- eller betongulve med mere slid anbefaler Dyrup Oliebaseret Gulvmaling eller Træ & Metal Ekstra Stærk i glans 30.
De giver en ekstra slidstærk overflade. Den oliebaserede kan tones i lyse farver og Dyrup Træ & Metal Ekstra Stærk i tusindvis af farver.
 

Lakerede trægulve 

 

Til lakering af trægulve anbefaler Dyrup Gulvlak Klar
Disse to produkter er vandbaserede, hurtigtørrende og giver en ekstra slidstærk overflade. De kan også anvendes på trapper, trædøre og –møbler. De kan begge tones i et utal af transparente farver og fås i glans 10 og glans 40.