Maleguide

Paneler & døre

Maleguide

Sådan maler du paneler, karme og døre

Når paneler, vindueskarme, døre og øvrigt træværk i hjemmet bliver malet, givet det et fuldendt look og sætter prikken over i'et. De fleste maler deres paneler og karme hvide. Det er klassisk og elegant og passer til mange standard døre og vinduer. Som modsvar til hvide paneler, karme og døre, har vi den seneste tid også set en boligtrend, hvor man går lidt mere vovet til værks, når der skal males karme, døre og paneler. Flere boligstylister bruger flere farver i deres indretninger, også når det gælder maling af paneler og karme. Det giver en flot effekt at male karme og paneler i kontrastfarve til vægfarven. Alternativt kan du også vælge, at male dine paneler og karme tone i tone med vægfarven. Hvad enten du er til det klassiske hvide eller et mere farverigt udtryk, så er der råd at hente på denne side. 

Her på siden finder du nemlig både inspiration, råd og vejledning til hvordan du skal male dine paneler, karme og andet træværk, så du er sikret et resultat der holder i mange år.

På billederne her ser du et par forskellige eksempler på malede paneler og karme. Længst til venstre er både væggen, døren, karme, paneler og sågar reolen, malet i samme blå farve ved navn Elevenses. På billedet i midten er de høje paneler malet med farven Cuppa Of Coffee, mens væggen har en fin gylden rosa farve ved navn Lazy Summer. På det sidste billede falder de flotte grå skabslåger elegant i med væggen - de er begge malet med farven Steel Mill. Er du i tvivl om hvilken farve, du gerne vil have, så prøv DYRUP farvevælger. Den giver dig en idé om, hvordan det færdige resultat kommer til at se ud.

Grundigt forarbejde giver et flot slutresultat

1. Fjern skidt og snavs

 

Begynd med at rengøre paneler, karme og døre grundigt med Dyrup Grundrens. Brug en svamp eller opvredet klud, og husk at bruge gummihandsker. På den måde vasker du fedt og snavs af inden maling af paneler, karme og døre. Tør efter med en ren opvredet klud til sidst.  

  

2. Afslibning af paneler, karme og døre

  

Når paneler, karme og døre er rene skal du afslibe dine paneler, karme og døre. Afslibning af paneler, karme og døre skal gøres når træet er tørt. Slib paneler, karme og døre med let hånd og fint sandpapir, så overfladen bliver mat og jævn. Den matte overflade sikrer at malingen hæfter ordentligt. Efter afslibning af paneler, karme og døre skal du fjerne slibestøvet grundigt. Det kan du gøre med en blød børste eller en hårdt opvredet klud. Det er vigtigt, at overfladen er helt ren og fast inden malingen påføres.  

  

3. Fugning af paneler og karme

  

Efter afslibning af paneler og karme skal du fuge eventuelle huller og smårevner langs paneler og karme. Brug en akrylfugemasse til at fylde revnerne ud. Fugemassen påføres i en passende mængde og efterglattes med en fugtig finger eller en fugebrik. Se her hvordan du får flotte fuger langs paneler og karme. Husk at fugemassen skal være tør, inden du maler oven på den.   

 

4. Maling af paneler, karme og døre

  

Når fugen langs paneler og karme er tør, er du klar til at male med en træ & metal maling. Det er en god idé, at dække af med malertape, inden du maler paneler og karme. Er dine paneler og karme tidligere malet, behøver du ikke nødvendigvis, at grunde før du maler. Men er der tale om nye paneler, karme eller døre af ubehandlet træ, anbefaler vi, at du grunder paneler, karme og døre før du maler. Hertil skal du anvende en trægrunder af høj kvalitet. Er dine paneler, karme eller døre mørkbejdset eller af en mørk træsort, der kan give gennemslag, anbefaler vi 1-2 lag DYRUP Spærregrunder inden maling af paneler, karme eller døre. Brug enten en kortluvet malerrulle eller en god pensel til påføring af både grunder og Træ & metal maling. Du får et betydeligt mere jævnt og holdbart resultat, når du bruger en trægrunder, inden du maler paneler, karme og døre.

Når grunderen er tør, skal du med let hånd mellemslibe paneler, karme og døre med fint sandpapir og efterfølgende fjerne slibestøv med en blød børste eller en klud, inden du er klar til den endelige maling af paneler, karme og døre. Vi anbefaler at male paneler og karme og med min. to lag Træ & Metal maling. Det flotteste resultat får du ved at mellemslibe mellem hvert lag maling. Det samme gælder ved maling af døre.

Vælg den rigtige maling til paneler, karme og døre

Til maling af paneler, karme og døre anbefaler vi Dyrup Træ og Metal Ekstra Stærk og DYRUP Træ & Metal Ekstra Dækkende. Begge varianter er nemme at arbejde med og fylder flot sammen. De kan tones i præcis den farve, du drømmer om og i glansgrader fra de helt matte til meget blanke.
 

Dyrup Træ og Metal Ekstra Stærk giver en ekstra hård, slidstærk og ridsefast overflade hvilket gør den særligt egnet til maling af træværk, der udsættes for meget slid, for eksempel vindueskarme, døre o.l. Den fås i glans 10, 30, 60 og 90.

 
Du kan anvende alle glansgrader til maling af paneler, karme og døre. Dog er glans 25-60 ofte at foretrække til maling af paneler og karme, da de bliver nemmere at rengøre. 

DYRUP ekspertråd til maling af paneler og karme

Grundig omrøring 
Skal du male paneler, karme og døre i en farve, er det vigtigt, at du omrører malingen omhyggeligt inden brug, så farvepigmenterne fordeles ordenligt i malingen.

Undgå løbere med tynde lag
Ved påføring af tynde lag maling undgår du løbere på paneler og karme. Det samme gælder ved maling af døre. Skulle du få en løber, kan du med let hånd slibe den væk, når malingen er tør, inden du påfører næste lag maling. Ved maling af paneler, karme og døre anbefaler vi 2-3 lag maling. Det er en fordel at tage døren af og male døren i vandret position - læg evt. døren på to bukke og mal en side af gangen. 

Undgår klumper i malingen
Undgå at stryge overskydende maling af på kanten af malerspanden, når du har dyppet penslen - det kan give klumper i malingen. Sæt i stedet et stykke malertape henover malerspanden og stryg penslen af på dette.

Brug en "pause-pose"
Ved kortere pauser i malearbejdet er der ingen grund til at rense pensler og ruller. Læg istedet for malerværktøjet i en lufttæt  plastikpose, så kan det sagtens ”holde sig” - faktisk helt op til et par dage, uden malingen størkner.