Guide til maling af træværk

Maling af paneler, dørkarme & døre

Guide til maling af træværk

Sådan maler du paneler, dørkarme og døre

Går du og overvejer at male dørkarme, paneler og døre? Så læs med her. De fleste maler deres paneler og dørkarme hvide. Det er klassisk og elegant og passer til mange standard døre og vinduer. Som modsvar til at male dørkarme, paneler og døre hvide, har vi den seneste tid også set en boligtrend, hvor man går lidt mere vovet til værks, ved maling af dørkarme, døre og paneler. Flere boligstylister bruger flere farver i deres indretning, også når det gælder maling af paneler og dørkarme. Det giver en flot effekt at male dørkarme og paneler i en kontrastfarve til vægfarven. Alternativt kan du også vælge, at male dine paneler og dørkarme tone i tone med vægfarven. Hvad enten du er til det klassiske hvide eller et mere farverigt udtryk, så er der råd at hente hos os. 

Her på siden finder du nemlig både inspiration, råd og vejledning til maling af paneler, dørkarme og andet træværk, så du er sikret et resultat der holder i mange år.

På billederne her ser du et par forskellige eksempler på malede paneler og dørkarme. Længst til venstre er både væggen, døren, dørkarme, paneler og sågar reolen, malet i samme blå farve ved navn Elevenses. På billedet i midten er de høje paneler malet med farven Cuppa Coffee, mens væggen har en fin gylden rosa farve ved navn Lazy Summer. På det sidste billede falder de flotte grå skabslåger elegant i et med væggen - de er begge malet med farven Steel Mill. Er du i tvivl om hvilken farve, du gerne vil have, så prøv DYRUP farvevælger. Den giver dig en idé om, hvordan det færdige resultat kommer til at se ud.

Grundigt forarbejde giver et flot slutresultat

1. Fjern skidt og snavs

 

Inden du skal male dørkarme, døre og paneler bør du rengøre træværket grundigt med Dyrup Grundrens. Brug en svamp eller opvredet klud, og husk at bruge gummihandsker. På den måde vasker du fedt og snavs af. Tør efter med en ren opvredet klud til sidst.  

  

2. Afslibning af paneler, dørkarme og døre

  

Når paneler, dørkarme og døre er rene skal du afslibe dem, når træet er tørt. Slib paneler, dørkarme og døre med let hånd og fint sandpapir, så overfladen bliver mat og jævn. Den matte overflade sikrer at malingen hæfter ordentligt. Efter afslibning af paneler, dørkarme og døre skal du fjerne slibestøvet grundigt. Det kan du gøre med en blød børste eller en hårdt opvredet klud. Det er vigtigt, at overfladen er helt ren og fast inden malingen påføres.  

  

3. Fugning af paneler og dørkarme

  

Efter afslibning skal du fuge eventuelle huller og smårevner langs paneler og dørkarme. Brug en akrylfugemasse til at fylde revnerne ud. Fugemassen påføres i en passende mængde og efterglattes med en fugtig finger eller en fugebrik. Se hvordan du får flotte fuger langs paneler og dørkarme. Husk at fugemassen skal være tør, inden maling af dørkarme og paneler.

 

4. Maling af paneler, dørkarme og døre

  

Når fugen er tør, er du klar til at male dørkarme, paneler og døre med en maling til træ og metal. Det er en god idé at dække af med malertape, inden du maler. Er dine paneler og dørkarme tidligere malet, behøver du ikke nødvendigvis at grunde før du maler. Men er der tale om nye paneler, dørkarme eller døre af ubehandlet træ, anbefaler vi, at du grunder før du maler. Hertil skal du anvende en trægrunder af høj kvalitet. Skal du male mørkbejset træ eller en mørk træsort, der kan give gennemslag, anbefaler vi 1-2 lag DYRUP Spærregrunder inden maling af paneler, dørkarme eller døre. Brug enten en kortluvet malerrulle eller en god pensel til påføring af både grunder og træ- & metal-maling. Du får et betydeligt mere jævnt og holdbart resultat, når du bruger en trægrunder, inden du maler paneler, dørkarme og døre.

Når grunderen er tør, skal du med let hånd mellemslibe med fint sandpapir og efterfølgende fjerne slibestøv med en blød børste eller en klud, inden du er klar til den endelige maling af paneler, dørkarme og døre. Vi anbefaler at male paneler og dørkarme og med mindst to lag træ- & metal-maling. Det flotteste resultat får du ved at slibe mellem hvert lag maling. Det samme gælder ved maling af døre.

Vælg den rigtige maling til døre, paneler og dørkarme

En god maling til døre, paneler og dørkarme er afgørende for resultatet. Vi anbefaler Dyrup Træ og Metal Ekstra Stærk og DYRUP Træ & Metal Ekstra Dækkende, når du skal vælge maling til døre og andet træværk. Begge varianter er nemme at arbejde med og fylder flot sammen. De kan tones i præcis den farve, du drømmer om og i glansgrader fra de helt matte til meget blanke.

Dyrup Træ og Metal Ekstra Stærk giver en ekstra hård, slidstærk og ridsefast overflade, hvilket gør den til en særligt egnet maling til døre og andet træværk, der udsættes for meget slid. Den fås i glans 10, 30, 60 og 90.

Du kan anvende alle glansgrader som maling til døre, paneler og dørkarme. Dog er glans 25-60 ofte at foretrække, da de er nemmere at rengøre.

DYRUP ekspertråd til maling af paneler og dørkarme

Grundig omrøring 
Skal du male paneler, dørkarme og døre i en farve, er det vigtigt, at du omrører malingen omhyggeligt inden brug, så farvepigmenterne fordeles ordenligt i malingen.

Undgå løbere med tynde lag
Ved påføring af tynde lag maling undgår du løbere på paneler og dørkarme. Det samme gælder ved maling af døre. Skulle du få en løber, kan du med let hånd slibe den væk, når malingen er tør, inden du påfører næste lag maling. Ved maling af paneler, dørkarme og døre anbefaler vi 2-3 lag maling. Det er en fordel at tage døren af og male døren i vandret position læg evt. døren på to bukke og mal en side ad gangen. 

Undgår klumper i malingen
Undgå at stryge overskydende maling af på kanten af malerspanden, når du har dyppet penslen - det kan give klumper i malingen. Sæt i stedet et stykke malertape henover malerspanden og stryg penslen af på dette.

Brug en "pause-pose"
Ved kortere pauser i malearbejdet er der ingen grund til at rense pensler og ruller. Læg istedet for malerværktøjet i en lufttæt  plastikpose, så kan det sagtens ”holde sig” - faktisk helt op til et par dage, uden malingen størkner.