Guide til maling af fliser

Fliser

Guide til maling af fliser

Sådan maler du fliser

Har du nogle vægfliser i dit hjem, der trænger til en opgradering, men er det for stort et projekt at skifte dem ud? Så kan du male dem. Du kan nemlig sagtens male på fliser og opnå et godt resultat, hvis du gør dit forarbejde ordentligt.

Maling af fliser kan give dit køkken eller dit badeværelse en helt ny stil hurtigt. Køkken og badeværelse er nogle af de rum, vi normalt ikke laver om på så tit, men ved at male på fliserne på badeværelset eller i køkkenet kan du nemt og billigt skabe et helt nyt look.

Her på siden kan du læse, hvordan du opnår det bedste resultat ved maling af fliser. For at du kommer godt i mål med dit maleprojekt, har vi nogle ekspertråd vi gerne vil dele med dig, så du er sikker på at opnå et smukt resultat der holder.

1. Rengøring

 

Inden du går i gang med maling af fliser, skal du gøre fliserne grundigt rent. Det er vigtigt, at du gør fliserne ordentligt rent, da flisemalingen ellers ikke kan hæfte ordentligt til fliserne. Det er altid vigtigt, at malingen hæfter godt – også når du maler på fliser. Hvis ikke opnår du ikke et lige så pænt resultat, og flisemalingen vil begynde at skalle hurtigt.

Start med at vaske dine fliser grundigt med Dyrup Grundrens. Brug en skuresvamp og husk at bruge gummihandsker. På den måde fjerner du fedt og snavs inden maling af fliserne. Husk også at vaske fugerne grundigt. Skyl efter med vand til sidst.

Hvis der er kalk eller sæberester på dine fliser, skal det fjernes, inden du kan male dem. Fortynd 32% eddikesyre med vand i forholdet 1:3 og vask grundigt med en skuresvamp. Hvis der er meget kalk på fliserne, skal du afkalke dem over flere omgange. Når du har gjort det, er du klar til at gå videre til næste punkt i processen for maling af dine fliser. 
 

2. Grunding

 

Når du har gjort dine fliser rent, skal de grundes inden de kan males. Fordi fliser typisk har en meget glat overflade, skal du bruge en hæftegrunder af høj kvalitet. Brug en kortluvet malerrulle til at påføre grunderen. Når du bruger en hæftegrunder inden maling af fliser, får du et langt mere holdbart og ensartet resultat. DYRUP hæftegrunder giver en god vedhæftning af flisemalingen og et flot slutresultat.

Sørg for at dække godt af med malertape og mal herefter dine fliser med DYRUP Hæftegrunder. Husk at komme godt ind i fugerne. Når grunderen er tør, er du klar til maling af fliserne.
 

3. Maling af fliser

 

Når du har grundet dine fliser, er du klar til at male dem. Dyrup Træ og Metal Ekstra Stærk er ideel til maling af fliser. Den giver en ekstra hård, slidstærk og ridsefast overflade. Malingen er let at arbejde med, idet den fylder flot sammen, og den kan tones i præcis den farve, du ønsker dig. Hvis du er i tvivl om hvilken farve, du gerne vil have, kan du bruge Dyrup Farvevælger. Den giver dig en idé om, hvordan det færdige resultat kommer til at se ud. Når du skal male på fliser anbefaler vi, at du bruger glans 30 eller 60.

Ved maling af fliser opnår du det flotteste resultat med en kortluvet malerrulle. Mal fliserne vådt i vådt med lange, bløde strøg. Sørg desuden for at fordele malingen jævnt på fliserne og husk at komme godt ind i fugerne. Vi anbefaler, at du maler dine fliser i minimum to lag.
 

4. Styling i det nymalede rum

 

Når flisemalingen er tør, er det tid til at indrette det nymalede rum således at du får gennemført den stil og det udtryk du drømte om.

Hvilke fliser kan males?

Både væg- og gulvfliser i tørre rum uden vandpåvirkning kan males. Når du maler fliser i badeværelset, som er et vådrum skelnes der imellem ”Fugtigzone” og ”Vådzone”. Væg- og gulvfliser i ”Fugtigzone” i vådrum som bryggers, køkken eller f.eks. gæstetoiletter uden bad eller uden for bruseniche kan du male, når de er omhyggeligt rengjorte.

Hvis du gerne vil male fliser i badeværelset, afhænger det derfor af, om det er et badeværelse med bad eller et gæstetoilet, du drømmer om at male. Derudover er det afgørende for resultatet ved maling af fliser i et badeværelse, om fliserne sidder i fugtigzone eller i vådzone, samt at du rengør fliserne grundigt, inden du går i gang med flisemalingen. Badeværelsets størrelse har ligeledes betydning for, om du kan male fliserne, hvilket du kan læse mere om længere nede på siden.

Fliser i vådzonen?

DYRUP anbefaler ikke at male fliser i badeværelsets vådzone. Det gælder både for maling af gulvfliser og vægfliser i selve brusenichen, vægfliser omkring badekaret samt badeværelsesgulve med vandpåvirkning – f.eks. lige uden for bruseren og badekaret. Flisemalingen kan undertiden skalle af i vådzonen og derfor anbefaler DYRUP ikke at male her. Spørg en professionel maler om alternative muligheder, hvis du gerne vil male fliserne i badeværelsets vådzone. Der findes forskellige spartlemetoder der kan anvendes i vådzoner. På billedet herunder kan du se, hvor du ikke skal male fliser i dit badeværelse.

Vælg den rette flisemaling

Når du skal male fliser i dit badeværelse eller andre steder i din bolig, er det vigtigt, at du vælger den rigtige flisemaling. Hvis du vælger en forkert maling til dine fliser i badeværelset, opnår du ikke et nær så godt resultat, og malingen vil hurtigt skalle af fliserne. For at undgå dette skal du vælge en slidstærk flisemaling med en høj glansgrad. Desuden er det vigtigt, at du gør dit forarbejde grundigt inden maling af fliser, som tidligere nævnt. 

Hos DYRUP anbefaler vi, at du bruger DYRUP Træ og Metal Ekstra Stærk som flisemaling, når du står overfor at skulle male fliser i dit badeværelse, køkken eller bryggers. Du kan vælge mellem forskellige glansgrader og et væld af farver, når du køber flisemaling fra DYRUP, og du er garanteret, at kvaliteten er i top. Maling af høj kvalitet giver altid det bedste resultat.

Produkter til projektet


Til at male dine fliser skal du bruge Eddikesyre, DYRUP GRUNDRENSDYRUP HÆFTEGRUNDER og DYRUP TRÆ & METAL EKSTRA STÆRK 30 eller 60 og evt. DYRUP GULVMALING - oliebaseret til gulvet. Malingen kan tones i præcis de farver du ønsker.


 

Find din farve

Ny farve ny stil

Tendenserne inden for boligindretning skifter hele tiden. Hvis du har et badeværelse i en markant farve og ønsker en mere afdæmpet stil, kan maling af fliser i badeværelset være vejen frem for dig. Du kan naturligvis også gå den anden vej og male dine fliser i en farve, der er moderne for tiden – for eksempel i Årets Farve.

Se her hvordan vi forvandler nistrede gamle fliser til et moderne look ved at male fliserne i badeværelset i farven Lazy Summer og Quiet Clearing.

Er du i tvivl om, hvilken farve flisemaling, du skal vælge? Find farveinspiration i vores farvekort. Husk at dine skærmindstillinger kan påvirke, hvordan farverne opfattes. Det er derfor en god idé at se farverne i virkeligheden inden du maler dine fliser.

Gæstetoilettet nedenfor har fået en ”Makeover” med maling af vægfliserne og et nyt toiletmøbel. De grønne gulvfliser får et helt nyt udtryk og rummet fremstår mere moderne, når vægfliserne males i en matchende farve. Fornyelsen kan gøres for ca. 5.000-6.000 kr. inkl. DYRUP Grundrens, DYRUP Hæftegrunder, DYRUP Træ & Metal Ekstra Stærk maling til 6,5 m2 og et nyt toiletmøbel. Prisen er baseret på vejledende udsalgspriser.

DYRUP ekspertråd til maling af fliser

Rengøring af malede fliser
Malede fliser har ikke længere en keramisk overflade og kan derfor ikke rengøres med slibende rengøringsmidler og skuresvampe. Brug i stedet for en blød klud/svamp og universal rengøringsmiddel efter maling af fliser.

Overhold reglerne
Statens Byggeforsknings Institut (SBI) har klare regler for, hvor der må og ikke må males i vådrum. I hovedtræk er reglen at gulve og vægge i vådzonen såsom bruseniche og badeværelsesgulve, som er mindre end 3,25m2 også udenfor bruseniche, ikke må males.

Brug din farvehandler
Spørg din DYRUP forhandler til råds, hvis du er i tvivl, inden du går i gang med at male fliser.
Her kan du også se hvilke glansgrader du kan vælge imellem, når du køber flisemaling, og ikke mindst de mere end 2000 farver du kan male med.