Guide til maling af møbler

Maling af møbler & interiør

Guide til maling af møbler

Sådan maler du møbler og interiør

Trænger stilen eller indretningen derhjemme til at blive frisket op? Så læs med her. Du behøver nemlig ikke købe helt nye møbler for at skabe en ny stil, eller et nyt udtryk i dit hjem. Når du maler dine gamle møbler, lamper og andet interiør, kan du skabe et nyt udtryk på ingen tid. Derudover kan du male dine møbler i præcis den farve, du drømmer om. Bor du på ikke så mange kvardratmeter, er der også en fordel i, at du fornyer dine møbler derhjemme, da de allerede passer ind i dit boligareal.

Her på siden kan du læse, hvordan du opnår det bedste resultat ved maling af møbler så som borde, stole, skamler, kommoder, lamper og andet interiør i hjemmet. Vi deler vores bedste ekspertråd til at male møbler, så du er sikker på at opnå et smukt resultat, der holder i mange år.
 

Bliv inspireret til at male møbler

Du behøver ikke at give dig i kast med at male dit store spisebord som det første, hvis du er nervøs for at gøre noget forkert. Derfor kan det anbefales, at du tester en farve af på noget mindre interiør som eksempelvis en træbakke. Processen med at male møbler og interiør er nemlig den samme uanset størrelsen på det der skal males. 

Nedenfor kan du finde inspiration til maling af møbler. Vi har malet en bakke med farven Dressing Room og et lille natbord i farven Violet Whimsey. Med farverne opnås et helt nyt udtryk, og på den måde gives nyt og mere morderne liv til møbler og pyntegenstande.

Guide og gode råd til maling af møbler

Vi forstår godt at det kan virke overvældende at skulle male møbler, tanker om hvordan resultatet bliver, og hvordan man får det bedste resultat kan fylde meget, og er nok en af de ting, der afholder folk fra at kaste sig ud i DIY projekter som at male sine egne møbler.
Derfor foreslår vi også at du starter ud med et mindre maleprojekt før du giver dig i kast med et større. På den måde kan du teste farven, og du får en idé om tid og omfang for det bedste resultat.
 

Rengøring inden maling af møbler


Inden du går i gang med maling af møbler og andet interiør, skal du gøre det, du gerne vil male, grundigt rent. Denne del af processen er vigtigt, da malingen ellers ikke hæfter ordentligt til møblerne. Dette gælder både ved maling af møbler og ting lavet af træ og metal. 

For at opnå et pænt og holdbart resultat skal du sikre dig, at det møbel du skal male, har en ren og fast bund, du kan male på. Det er en forudsætning for at få malingen til at hæfte godt på møblet. Hvis ikke opnår du ikke et lige så pænt resultat, og malingen vil begynde at skalle af.

1. Fjern skidt og snavs fra møblet

 

Start med at vaske møblet eller genstanden du vil male grundigt af med Dyrup Grundrens. Brug en svamp eller opvredet klud, og husk at bruge gummihandsker for at skåne dine hænder. På den måde fjerner du fedt og snavs inden du begynder på selve malingen af møbler og interiør. Husk også at vaske undersider og bagsider grundigt. Tør efter med en ren klud og rent vand til sidst.  

  

2. Slib møblerne før du maler

  

Efter rengøringen skal du afslibe dine møbler. Afslibning af møbler kan dog først ske, når dit møbel er tørt. Slib møblet eller genstanden med let hånd, og tag dig bare god tid, så du ender med en mat og jævn overflade. Hvis du sliber for hårdt, eller med for groft sandpapir kan du skade dit møbel. For at opnå det bedste resultat, skal afslibning af møbler ske med helt fint sandpapir. Det er vigtigt for at få malingen til at hæfte ordentligt, og det gælder både møbler af træ og metal.  

  

3. Tør slibestøvet af møblerne

  

Efter afslibning af møbler eller andet interiør skal du fjerne slibestøvet grundigt. Det kan du gøre med en lille børste eller en fugtig, hårdt opvredet klud. Det er vigtig at overflade er helt ren og fast inden du begynder at male møblet.  

  

4. Sådan grunder du inden du maler møbler

  

Når du har gjort dit møbel rent, skal det grundes, inden det kan males. Overflader i træ og metal er typisk meget glatte. Derfor anbefaler vi, at du bruger en hæftegrunder af høj kvalitet, inden du maler træmøbler. Er dit møbel mørkbejdset eller af en mørk træsort, der kan give gennemslag, anbefaler vi DYRUP Spærregrunder inden maling af møblet. Brug enten en kortluvet malerrulle eller en god pensel, der passer til møblet, du skal male, til at påføre grunderen. Når du bruger en grunder inden du maler møblet, får du et langt mere holdbart og ensartet resultat.

Inden du påfører grunder, anbefaler vi, at du dækker af med malertape, hvis det er nødvendigt. Husk at komme godt ind i hjørne og kanter af møblet, da malingen også skal kunne hæfte sig godt her. Når grunderen er tør på møblet, er du klar til den endelige maling af møblet.

  

5. Sådan maler du møbler og interiør

  

Når din grunder er tør, er du klar til at male dit møbel. Dyrup Træ og Metal Ekstra Stærk og DYRUP Træ & Metal Ekstra Dækkende kan begge bruges til maling af møbler og interiør.
 
Dyrup Træ og Metal Ekstra Stærk giver dog en ekstra hård, slidstærk og ridsefast overflade, hvilket gør den særligt egnet til maling af møbler, der udsættes for meget slid, for eksempel borde, stole og lignende. Den fås i glans 10, 30, 60 og 90.
 
De to træ & metal malinger er begge lette at arbejde med, de fylder flot sammen og så kan de tones i præcis den farve, du drømmer om. Er du i tvivl om hvilken farve, du gerne vil have, så prøv DYRUP farvevælger, den giver dig en idé om, hvordan det færdige resultat kommer til at se ud. Du kan også finde og blive inspireret til, hvilke farver du vil male møbler i af vores online farvekort.
 
Du kan anvende alle glansgrader til maling af møbler. Dog er glans 25-60 ofte at foretrække til maling af møbler, der skal tørres af ofte, og som er udsat for meget slitage som for eksempel stole, borde og reoler.
 

På filmen ovenfor kan du se, trin-for-trin hvordan en laminatskøkkenlåge forvandles til et nyt look i den moderigtige farve Me Green PPG1033-4 med produktet Træ & Metal Ekstra Stærk.
Bordet nedenfor er malet i den dybe mørkeblå farve Cavalry, mens lampen får en varm pudderfarve ved navn Copper Trail. Skuffen bliver malet med den flotte grå farve Warbler’s Wing.

DYRUP ekspertråd til maling af møbler og interiør

Brug det rigtige værktøj når du maler møbler
Ved maling af møbler med større flader såsom spiseborde og reoler opnår du et flot glat resultat med en kortluvet malerrulle. Når du maler mindre møbler som skamler eller trærammer, skal du anvende en pensel, der passer til møblets størrelse. Mal møblet vådt i vådt med lange, bløde strøg. Undgå at påføre malingen i et for tykt lag, og husk at komme godt ind i hjørner og krumninger af møblet.

Undgå at få løbere på dit møbel med tynde lag maling
Påfører du et for tykt lag maling på møblet, øger du risikoen for at der kommer løbere i malingen under optørringen. Vi anbefaler, at du maler dine møbler med minimum to tynde lag maling.