Farvetemaer

Grå og sorte farver i boligindretningen

Farvetemaer

Grå farver har længe været populære i boligindretningen og dét med god grund. Modsat, hvad de fleste umiddelbart tænker, er grå nemlig en alsidig farve, som alt efter tone kan tilpasses de andre farver i din bolig.
 
Grå farver kan inddeles i varme, kolde og neutrale grå, som enten kan bruges til at fremhæve andre farver i din indretning, eller til at skabe et roligt udtryk. Læs videre her, og bliv klogere på, hvordan du kan bruge grå farver aktivt i din indretning.
 
Er du i tvivl, om en farve passer ind hjemme hos dig? Få svaret med Dyrup Farvevælger, eller køb en farvetest hos din DYRUP forhandler.

Varme grå farver

Varme grå farver er som regel tilsat rød, og kan derfor næsten se lilla ud. De er gode til at skabe ro og stemning. Grundet de røde undertoner passer de varme grå farver godt sammen med lilla og rosa nuancer.
 
En af vores meget populære varme grå farver er Bonfire Smoke eller Antique Silver PPG 1002-5, som både er flot til røde, lilla og gyldne farver.

Kolde grå farver

Kolde grå farver er tilsat blå, hvilket er det, der giver dem det kolde udtryk. Hvis du har indrettet dig med blå farver, vil en kold grå farve derfor som udgangspunkt klæde dit hjem godt.
 
Fordi der er andre farver end sort og hvid blandet i de varme og kolde grå farver, passer de ikke til alting. Det er derfor en rigtig god idé at starte med en farveprøve, hvis du overvejer at male med en varm eller kold grå farve i et rum derhjemme. På den måde kan du se, om den farve, du godt kan lide, passer ind i dit hjem.

Neutrale grå farver

Modsat kolde og varme grå farver, indeholder neutrale grå farver kun sort og hvid blandet sammen i forskellige mængder. De neutrale grå farver kan variere fra helt lysegrå til helt mørkegrå – farven afhænger af blandingsforholdet mellem sort og hvid.
 
Fordi de neutrale grå farver ikke indeholder andre farver, passer de til alle farver. Du behøver derfor ikke være lige så påpasselige med at vælge en neutral grå farve til et rum i dit hjem, da den altid vil passe til de farver, du i forvejen omgiver dig med.
 
I stedet for kun at vælge én neutral grå farve, kan du overveje at vælge to eller flere og dermed skabe et elegant og flot udtryk. Del eventuelt dine vægge op med en horisontal liste, og mal bunden af væggen én grå farve og toppen en anden. På den måde kan du nemt skabe en flot og herskabelig stemning, idet farveopdelingen af væggene vil lede tankerne hen på høje paneler, som ofte er at finde i herskabslejligheder.
 
Se et udvalg af de farver, du kan vælge imellem i vores farvekort.

Et roligt udtryk

Hvis du gerne vil skabe et roligt udtryk i et rum, kan du overveje at male hele rummet gråt. Ønsker du at skabe et eksklusivt udtryk, kan du male vægge, paneler, karme, døre, og måske endda møbler samme farve. En mørk, neutral grå farve er god til at skabe en dyb og rolig hulestemning, som kan være rigtig flot i et soveværelse.
 
Hvis du synes, det er for voldsomt at male et helt rum gråt, kan du nøjes med at male én væg. Du kan også male et gråt felt på en væg – eksempelvis over din seng eller skrivebord.

En helt sort farve kan også bruges til at skabe ro fx som accentfarve på et møbel eller skabslåger i et ellers hvidt rum. Hvis skabslågerne i et gammelt køkken males sorte kan de komme til at fremstå nye og let passe ind i en moderne indretning.